Tatil dendiğinde insanların aklına ilk gelen şey her zaman deniz, kum, güneş üçlüsü olmaktadır. Fakat teknoloji ile birlikte ulaşımın gelişmesi ve bunun akabinde insanların refah düzeylerinin artmasının sonucu olarak alternatif turizm çeşitleri ile birlikte kış turizmi ortaya çıkmıştır.
Türkiye’nin yıllardır dış dünyaya deniz/kum/güneş ülkesi olarak tanıtılması nedeniyle, kış turizminde istenen başarı elde edilememiş yabancı turist sayısı sınırlı seviyelerde kalmıştır. Ancak son yıllarda kış turizmi için düzenlenen uluslararası fuarlara katılımın artması ve etkin tanıtım çalışmaları sonucunda Türkiye’ye kış sporu için gelen Rus ve Ukraynalı turist sayılarında önemli artışlar olmuştur. Uluslararası spor müsabakalarının da kış turizm merkezlerinde yapılması bilinirlik açısından büyük önem arz etmektedir. 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Olimpiyatlarının Erzurum’da yapılmış olması Palandöken’in tanıtımı açısından bir dönüm noktası olmuştur. Yine 2014 Soçi Kış Olimpiyatları için Rusya büyük yatırımlar gerçekleştirmiş ve tüm dünyaya televizyon kanallarından yayınlanan Kış Olimpiyatları sonrasında Soçi dünya çapında önemli bir kış turizm merkezi haline gelmiştir.
Yıllardır burnumuzun dibinde olan ancak ülke ve kent ekonomisine sayısız katkı yapabilecek ve Avrupa’nın sayılı kış turizm merkezlerinden biri olma potansiyeline sahip Erciyes’in kıymeti ise çok geç anlaşılmıştır.
Kayseri Büyükşehir Belediyesinin Erciyes Master Planı çerçevesinde 350 milyon Euro yatırım yaparak uluslararası standartlara kavuşturulan Erciyes Kayak Merkezi yerli turist sayısındaki artış bir yana yabancı turist sayısındaki artışla ülke ekonomisine son yıllarda ciddi katkı vermektedir.
Erciyes Kayak Merkezi 3 yıldır Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) Snowboard Avrupa Kupası'na ve 2 yıldır FIS Snowboard Dünya Kupası'na ev sahipliği yapıyor. Bu sene Avrupa Kar Voleybolu Kupası’na da ev sahipliği yapan Erciyes, Moskova Kayseri arasında direk uçuşların başlamasıyla birlikte birçok Rus turiste de ev sahipliği yaptı ve yapmaya da devam edeceğe benziyor.
Erciyes Kayak Merkezi toplam 21 bin 300 metre uzunluğunda ve saatteki taşıma kapasitesi 25 bin 500 kişi olan 2'si gondol 18 mekanik tesise sahip olmakla birlikte toplamda 102 kilometre uzunluğa ulaşan farklı eğimlerdeki 34 pisti ile çok farklı noktalarda kayak yapma imkânı sunuyor. Tesis fiyatlarının diğer kayak merkezlerine göre göreceli olarak ucuz olması şehir merkezine yakınlığı ve alınan hizmetin kalitesi birlikte değerlendirildiğinde Türkiye’de örneği yok diyebiliriz. Önümüzdeki yıllarda birçok etkinliğe ev sahipliği yapacağına ve adını farklı mecralarda fazlasıyla duyuracağına inandığım Erciyes’in sönmüş bir yanardağ olması kimseyi aldatmasın kendi sınırlarını aşmasına çok az kaldı…