GÜNCEL:
Merve SARIOĞLU

Merve SARIOĞLU

Kadınlar Kooperatifler İle Üretiyor!

Kooperatifçiliği aslında hep hayal kırıklıkları ile hatırlıyoruz. Yapı kooperatiflerinin hafızamızda bıraktığı güvensiz algı, kırsalda başkanlık sevdasına kurban edilen sınırlı sorumlu tarımsal kooperatifler üzerine kötü tecrübeler gölge düşürse de kırsalın ayağa kalkması, şehirlere göçün durdurulması ve kamu kurum ve kuruluşlarına yaptırım gücüne sahip olabilmek adına hala çok önemli bir yapılanma!   Hatta o kadar önemli ki eğer bu konu hala kulak arkası edilmeye devam edilirse toplumsal manada çok büyük sorunlar ve kayıplar bizi beklemekte.

Son yılların ayrıştıran ve bizi parçalamak isteyen müntesiplerine karşı birliktelik, dayanışma en çok ekonomi alanında şah damarı niteliği taşımalıdır. Kişisel kaygıları ve ego tatminlerini bir kenara bırakıp artık bizim insanımız birlikte hareket edemez algısını yıkmanın tam da zamanı!

Özellikle Kadın üretim kooperatifleri, kadınların birlik olması ve ekonomik hayata başlangıç yapabilmeleri için adeta altın bir basamak görevi görebilir. Evdeki kadınlar daha önce hiç iş tecrübesi olmadığı için ekonomik hayata ilk çıktıklarında psikolojik anlamda zorlanmalar yaşıyorlar. Herhangi bir kooperatife üye olarak ticari faaliyetlerini sürdürdüklerinde hem riski bölüşüyor hem de pazar problemini ortadan kaldırıyorlar.

Peki, kadınlar hangi alanlarda kooperatif kurabilir?

Tecrübeler gösteriyor ki kadınlar kırsalda tarım ürünleri ve el sanatları üzerinden, şehirlerde kreş, evde bakım ve yaşlı bakım hizmetleri üzerinden başarılı kooperatifler kurabilir. Kurulan kooperatifleri günümüzünteknolojik ticaret algısı ile zenginleştirmek olmazsa olmazlardan.

Sosyal medya ve internet ticaret siteleri üzerinden satışlar ve pazarlama faaliyetlerine devam etmek şart.

Yine güneş enerjisi sistemleri, yapı, sigortacılık gibi alanlarda da kooperatif kurmak mümkün…

Kooperatifçiliğin şirketlerden farklı olarak kendine özgü yasal yönleri var. Bu yüzden bu yasal konuları iyi bilen bir hukuk müşaviri ve bir mali müşavir oldukça yönlendirici olacaktır. Özellikle ilçelerde kurulan kooperatiflerimize bilgiye erişim açısından ticaret il müdürlüğümüzü sıkça ziyaret etmelerini tavsiye ederim.

Kooperatifçiliğe destek sağlanıyor mu?

2015 yılında hazineden alınan desteklerle ciddi bütçeler ayrılmışken bu finansman yeterince ilgi göremeyince maalesef bakanlık tarafından geri çekilmiş.

Kâr amacı gütmeyen kooperatifler şu an ORAN Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’nın Mali Destek Programına Mart ‘a kadar başvurabilir.

Kâr amacı güdenler yapacakları projelerle ILO Uluslararası Ticaret Örgütü’ne başvurabilir ve onların kooperatif masasından fayda sağlayabilir.

Yine KOSGEB üzerinden çeşitli desteklere de başvurabilir.

Detaylı bilgi için benimle iletişime geçebilir.

Son Sözüm Yerel Yönetimlere;

Kadın kooperatiflerinin ekonomik girişimleri genellikleyoksul kadınların iş girişimidir ve meseleye her şeyden önce yoksullukla mücadele gözüyle bakılmalıdır!

Belediyelerimiz, bütün kadın kooperatiflerimize elinden gelen desteği sağlasa orta ve uzun vadede ilçeleri için çok faydalı bir işe imza atmış olacaklar. Bu kooperatifler başta düşük finansman ile başladıkları için onları kira gibi sabit maliyetlerinden kurtaracak her ayni ya da nakdi yardım nefes etkisinde olacaktır.

Yaptıkları yardımların uzun süreli ve sürdürebilir etkisini görmek istiyorlarsa kooperatifçiliği desteklemeleri gerekiyor.   Her şeyi devletten beklemeyen insanlar oluşturarak vatana en büyük hizmeti yapacaklarının ve alacakları manevi tatmin duygusunun bir karşılığı olmayacağını da anlayacaklardır. Bu yüzden Kayseri’deki tüm duyarlı yerel yöneticileri bu konuya eğilmeye ve desteklemeye davet ediyorum…

Bu köşe yazısı 4585 kez okundu