Gökay POYRAZ

PAYLAŞ
Facebook
Twitter
LinkedIn

Yeni Torba Yasa Neler Getiriyor?

Tüm kamuoyunun yakından takip ettiği ve birçok yeni düzenlemeyi içinde bulunduran torba yasadan öne çıkanları belirtmek gerekirse;

Yüzde 20 olarak uygulanan Kurumlar Vergisi, 2018, 2019 ve 2020 yılı vergilendirme dönemlerinde yüzde 22 olarak uygulanacak. Bakanlar Kurulu, yüzde 22 oranını yüzde 20 oranına kadar indirmeye yetkili olacak.

Asgari ücretin, eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında 1.404 liranın (net asgari ücret) altına düşmesi nedeniyle, ücretlerde meydana gelen azalışı telafi etmek amacıyla Gelir Vergisi Kanunu'na geçici madde eklenecek. Buna göre, söz konusu ücretlerde, net ücreti 1.404 lirayı tamamlayacak şekilde ilave asgari geçim indirimi sağlanacak.

Engelliler için ÖTV muafiyeti de yeni düzenlemeyle birlikte Motor Hacmi 1600 cc ve vergisiz fiyatı 90.000 lirayı aşmayan araçlar için uygulanacak.

Yeni torba yasa görüşmeleri sırasında verilen önergeyle tasarının 76. maddesindeki meyve sularına ilişkin vergi düzenlemesinde değişikliğe gidildi. Buna göre tasarının ilk halinde yüzde 20 olarak öngörülen vergi oranı düşürülürken kapsam genişletildi. 1 Ocak 2018’den itibaren geçerli olacak yeni düzenlemede "Meyveli gazoz, sade gazoz, alkolsüz bira, enerji içecekleri, nektarlar, limonatalar, meyve suları (üzüm şırası dahil), sebze suları (fermente edilmemiş ve alkol katılmamış), mineral sular ve gazlı sular, ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler katılmış olsun olmasın yalnız ambalajlanmış olanlar ve/veya toptan teslime konu edilen içecekler." Kapsama alınarak ÖTV oranı yüzde 10 olarak uygulanacak.

En çok tartışılan konuların başında gelen MTV düzenlemesinin torba yasadaki son hali ise şöyle; Otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerlerinin vergilendirme usulü değiştirilerek, mevcut vergilendirme ölçütlerine taşıt değeri de eklenecek. Bu araçlarda MTV için, 2018 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı 1300 cc altı araçlar için yüzde 15, 1300 cc üstü araçlar için ise yüzde 25 olarak uygulanacak. MTV'deki yeni sistem kapsamında, 1300 cc-1600 cc arası araçlar için fiyatı 40 bini aşmayanlarda (1-3 yaş arası) bin 294 lira, fiyatı 40-70 bin lira arası olanlarda bin 423 lira, fiyatı 70 bini aşanlarda bin 553 lira MTV alınacak. 31 Aralık 2017'den önce kayıt ve tescil edilmiş araçlar içinse mevcut tarife kullanılacak.

Özel Tüketim Vergisi 2002 yılında dönemin Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde getirilen gelir adaletini sağlamak amacıyla lüks mallardan, çevre ve sağlığa zararlı ürünlerin kullanımını azaltmak içinde sigara, benzin vb. mallardan alınan bir vergi türüydü. Bu vergi Avrupa’da hem lüks mal tüketimini sınırlamayı başarmış, hem de çevreye zararlı ürünlerin kullanımını azaltmıştır. Ülkemize de bu amaçla getirilen ÖTV daha sonra kronik hastalığımız olan dolaylı vergiler grubu içerisinde en çok kullanılan araçlardan birisi oldu bunun son örneğini ise yeni torba yasada görmekteyiz.

Yapılan bu artışlarla birlikte vergi yükündeki adaletsizlik daha da artacak gibi görünmektedir. Yani vergiyi verenden daha çok alıp vermeyenden yine alamayacağız. Kayıt dışının kayıt altına alınamaması ve yeterli bir vergi tahsilatı altyapısının kurulamamış olması nedeniyle bozulan bütçe dengesini düzeltmek için ilk akla gelen çözüm olan dolaylı vergileri artırmak seçeneğinin bize kısmen enflasyon olarak geri döneceğini ve içinde bulunduğumuz ekonomik konjonktür itibariyle geçici çözümler yerine kalıcı çözüm ve reformlar üretmemiz gerektiğini söylemeliyiz doğrusu! 

PAYLAŞ
Facebook
Twitter
LinkedIn
Yazarın Diğer Yazıları