GÜNCEL:

Mart Ekonomide Rekorlar Ayı Oldu

Medya Takip Merkezi (MTM), tarafından Ekonomi Gazetecileri Derneği için yapılan araştırmada, Mart ayı ekonomi başlıkları belirlendi. Rapora göre ihracattaki gelişmeler dikkat çekerken, enflasyonun tek haneye düşme beklentisinin de devam ettiği görüldü. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre Türkiye, 2017 yılında 2013'ten beri en hızlı yıllık büyümeye imza attı.

Medya Takip Merkezi, Mart ayı ekonomi karnesini açıkladı. Rapora göre en çok konuşulan ekonomi başlığı, geçtiğimiz ayda olduğu gibi dolar kuru oldu. Dolar, ay boyunca medyada 109 bin 991 haberde yer aldı. Konuşulan diğer bir başlık ise vergi oldu. Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi dairesiyle ilgili işlemleri elektronik ortamda interaktif olarak yapma imkanı getirdiklerini belirtti. 29. Vergi Haftası kapsamında gerçekleştirilen İnteraktif Vergi Dairesi'nin tanıtım toplantısında konuşan Bakan Ağbal, 2017'de vergi gelirlerinde olağanüstü başarı yakaladıklarını söyledi. Mart ayında vergi ile ilgili medyaya 103 bin 845 haber yansıdı.

 

İhracat rekor kırdı

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Mart ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,5 artarak 15 milyar 106 milyon dolara yükseldi. Böylece 2018 Mart’ı, ihracat tarihindeki en yüksek rakama ulaşılan ay oldu. Ayrıca tarihte ilk defa aylık ihracat 15 milyar dolar barajını aşmış oldu. Konuyla ilgili TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi Kilis Öncüpınar’ın Sınır Kapısı'nda yaptığı açıklamada, ihracatta hedefin yıl sonunda 170 milyar doların üzerine çıkmak olduğunu söyledi.

 

MTM tarafından hazırlanan raporda, ekonominin önemli başlıklarından olan ihracat, ay genelinde 94 bin 727 haberle medyada yer aldı.

 

İstihdam edilen kişi sayısı arttı

 

TÜİK verilerine göre istihdam sayısı 2017 yılı Aralık döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine oranla 1 milyon 619 bin kişi arttı. Özellikle finans, ilaç, perakende ve eğitim sektörleri hareketli bir ilk çeyrek yaşamış oldu. Genç nüfustaki işsizlik oranı ise yüzde 24’ten yüzde 19,2’ye geriledi. Yine de 15-24 yaş arası gençlerin beşte biri hâlâ işsiz. Genç nüfusta ne eğitimde ne de istihdam piyasasında olanların oranı da yüzde 24,8’den yüzde 23,1’e sınırlı geriledi.

 

İstihdam ile ilgili değerlendirmede bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Türkiye'de 7 milyonu aşan oranda istihdam sağlandığını belirterek, 5 yılda 5 bin kadına daha istihdam sağlanacağını ifade etti. Bu başlıklar çerçevesinde istihdam, 78 bin 699 haberin konusu oldu.

 

Türkiye ekonomisi 7,4 büyüdü

 

TÜİK, 2017 yılına ilişkin üretim yöntemiyle hesaplanan gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Türkiye ekonomisi geçen yıl yüzde 7,4 büyürken yılın son çeyreğindeki büyüme oranı yüzde 7,3 oldu. Türk ekonomisinin büyümesi ilgili konuşan İTO Başkanı Öztürk Oran, "Türkiye büyümede 7 yıldızı yakaladı. Yükselen ekonomilerin kutup yıldızı artık Türkiye'dir." dedi.

 

IMF, Türkiye’ye yönelik 2018 ve 2019 büyüme tahminleri yüzde 4,3’e yükseltirken, Dünya Bankası Türkiye için büyüme tahminini yüzde 4-5 arasında ılımlı bir şekilde olabileceğini açıkladı. Ekonomide büyüme başlığı, 58 bin 601 haber ile en çok konuşulan ekonomi başlılarından oldu.

 

Türkiye ekonomisin önemli başlıklarından olan faiz ve enflasyon da medyanın yakından takip ettiği konular içerisinde yer aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye’yi faiz belasından, faizi aşağı indirmek suretiyle enflasyondan kurtaracağız” açıklamasını yaptı. Faiz indirimiyle enflasyonun tek haneli rakama düşmesi ve düzenlemelerin hayata geçmesiyle artık faiz ve enflasyon birbirini tetiklememesi bekleniyor. Faiz başlığı 37 bin 571 haberde ye alırken, enflasyon 31 bin 805 haberin konusu oldu.

Bu haber 1219 kez okundu