GÜNCEL:

Engelleri Ortadan Kaldıran Güçlü Bir Kadın: Fatma Oytun

Kayserili olan Fatma Oytun, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İktisat Bölümü mezunu. TEİAŞ’da 22 yıl çalıştıktan sonra emekli olan Fatma Oytun, emekli olunca %45 engelli raporuna sahip olduğu için bir engelli derneğine üye olmuş. Kadınlara karşı yaklaşımlarını beğenmediği bu dernekten ayrılarak arkadaşlarının da teşvik etmeleri neticesinde 2008 yılında ‘Kayseri Bedensel Engelliler Derneğini’ kurmuş. Engelli bireyler arasında ilk dernek kurucusu kadın olarak da fark yaratmış üstelik.

 

Fatma Oytun, “Bir derneği hele ki bizim gibi Engelliler Derneğini ayakta tutmak çok zor. Biz bu derneği kurduğumuzda masamız sandalyemiz bile yoktu. Borçlanarak aldık demirbaş eşyalarımızı ve sonrasında kermes yaparak oradan elde ettiğimiz gelirle ödeyebildik borçlarımızı. Biz hiçbir zaman birilerinden bir şey isteyen bir dernek statüsünde olmadık. Biz bu derneği başta engelli kadınlarımız olmak üzere engelli bireylerimizin hayata daha etkin bir şekilde dahil olabilmelerine katkı sağlayabilmek amacı ile kurduk. Derneğimizde onların hayatlarında faydalanabilecekleri farklı eğitim faaliyetlerinde bulunuyoruz. Halk Eğitim Merkezlerinden gelen öğretmenlerimiz farklı konularda eğitim veriyorlar üyelerimize. Okuma yazma, modelistlik, bilgisayar kursu gibi onların hayatlarına doğrudan katkı sağlayacak eğitimlere öncelik veriyoruz. Gerekli eğitimleri verdikten sonra onların istihdam edilmelerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. Şu an için aktif olarak 386 üyemiz var. Her engel grubundan üye kabul edebiliyoruz derneğimize. Sadece zihinsel engellileri değerlendiremiyoruz zira onlar için kurulmuş özel derneklerde var. Ayrıca tüzüğümüz gereği 1/3 oranında engelsiz üyede kabul edebiliyoruz. Engellilerimizin aileleri de aktif üyelerimiz. Dernek olarak üyelerimize maddi yardımlarda bulunmak yerine onların hayata dahil olmalarına yardımcı olacak çalışmalarımız oluyor. Toplumda bizde varız. Toplumun bizi daha çok benimsemesini ve bize özen göstermesini istiyoruz. Kayseri’de kayıtlı engelli sayısı 67 bin. Tabi ki bu rakam tespit edilebilen kısım. Herkesin bir gün engelli adayı olabileceğini unutmamak gerekiyor” dedi.

 

Fatma Oytun, “Gazeteniz aracılığı ile iş adamlarına çağrıda bulunmak istiyorum. Biz zaten engellilerimizi eğiterek onlara gerekli belgelerini temin ediyoruz. Onların hayata dahil olabilmeleri için engellerine uygun işlerde çalışabilmeleri gerekiyor. Bunu bir yasal zorunluluk olarak değil de bir insanın hayatına dokunmak gibi algılamaları çok güzel ve anlamlı olur. Bazı engelli bireylerimizi istihdam eden firmalar onlardan engelsiz insanlar gibi performans bekliyorlar. Onları istihdam ederken onların engellerine uygun düşecek işlerde çalıştırılmaları gerekiyor. İŞKUR bile engellilerimizi beden işçisi olarak iş yerlerine yerleştiriyor. Bedensel engeli olan insanlardan beden işçisi olamaz. Biz işte tüm bu engellerin ortadan kalkması için mücadele ediyoruz. Buradan devlet büyüklerimize ve belediye başkanlarımıza da seslenmek istiyoruz. Biz dernek olarak kiradayız ve zor koşullarda ayakta kalmaya çalışıyoruz. Bize engelleri ortadan kaldırmamıza yardımcı olacak küçükte olsa bir dernek merkezi tesis edilmesini  talep ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

Bu haber 3298 kez okundu