Ülkemizin geçmişte yaşadığı birçok krizi küçük ve orta ölçekli işletmelerin azmi ve Anadolu işletmelerinin gücü sayesinde aştığı aşikardır. KOBİ olarak adlandırılan küçük ve orta ölçekli işletmeler TÜİK verilerine göre ülkemizdeki toplam işletme sayısının %99’unu, istihdamın ise %75’den fazlasını oluşturmaktalar. Bununla birlikte ekonomiyi sırtlayan bu işletmelerin sorunları, beklentileri ve çözüm yolları da birbirlerine göre farklılık göstermektedir. Hele ki 10 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 1 milyon Türk Lirasını aşmayan mikro ölçekli işletmelerin sayısal oranının %90’lardan fazla olduğu göz önüne alındığında finansmana erişimdeyaşadıkları güçlük bütünüyle ortadan kalksa Türkiye herhalde gerçek anlamda sınıf atlayacak. Yani KOBİ’lere can suyu öylesine önemli bir konu ki geçtiğimiz ay içerisinde ikinci can suyu projesi olarak hayata geçirilen “Nefes Kredisi”gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Kredi GarantiFonu, Ziraat Bankası ve Denizbank işbirliği ile hayata geçirdiği, KOBİ’lere düşük faizli kredi kullandırarak nefes aldıran projeye bu yıl katılan banka sayısı da artmış durumda. Proje ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, bünyesindeki ticaret ve sanayi odaları ile ticaret borsalarının mevduatlarını Ziraat Bankası ve Denizbank’a yatırarak, üyesi olan KOBİ’lere yıllık %11,9 gibi bir oranla ve 18 ay vadeyle bu bankalardan kredi kullanmalarına imkan sağlıyor. Ayrıca teminat yetersizliği nedeniyle kredi kullanamayan KOBİ’ler için de Kredi Garanti Fonu bu konuda alternatif destek olarak kefalet sağlayabilecek. Ülke ekonomisinde önemli bir canlanma yaşanacaksa kuşkusuz bunda uygulamaya alınan bu tarz önemli proje kararlarının etkisi büyük olacak. Bir önceki ile kıyaslandığında %50 oranında artış sağlanan ve daha esnek şartlara kavuşturulan "Nefes Kredisi", KOBİ’lerin ertelediği projeleri devreye almalarını ve istihdama da büyük katkı yapmalarını sağlayabilecek görünüyor. KOBİ’lere aylık %0,99 faizle 6 ay ödemesiz 18 ay vadeli 200 bin Türk Lirası’na kadar bu proje kapsamında kredi kullandırılabilecek. Banka mevduatının %15, kredi tabanının %17 seviyelerinden başladığı bugünlerde, değerlendirebilen KOBİ’ler açısından hakikaten bir nefes olacaktır bu proje. Proje kapsamında KOBİ’ler Ziraat Bankası, Denizbank, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve Vakıf Katılım Bankası’na “Nefes Kredisi” kullanmak üzere başvuru yapabilecekler.
Büyük umutlar bağlanan ve ekonomiyi sırtlayan KOBİ’lerin toplam kredilerden aldığı pay sadece %26 seviyesinde olmakla birlikte dünya ülkeleri ile kıyaslandığında bu oran Güney Kore’de %75, Portekiz’de %81, Yunanistan’da %51 seviyelerinde. Batık kredi oranına baktığımızda ise geçtiğimiz dönem uygulanan nefes kredisinin ilk aşamasında 30 bin işletmede sadece 27 olduğunu görüyoruz ki bu da %0,1’lere tekamül ediyor. Batık kredi oranındaki bu pozitif gelişme 7,5 milyon Türk Lirası tutarındaki toplam kredi hacminin oluşmasına öncülük etmiş durumda.
Yönetimlerini yenileyerek ve mevcut yönetime taze kanlar katarak güçlenen ticaret ve sanayi odalarımızın da katkılarıyla Kayseri ekonomisi umarım bu projeden hak ettiği ölçüde nasiplenecek, alacağı bu nefesle büyümek ve katma değeri daha yüksek yeni yatırımların ve üretimlerin yolunu bir nebze olsun açmak üzere yola devam edecektir.