GÜNCEL:
Ali DURAN

Ali DURAN

Yatırım Teşvik Sistemi

Ülkemizde hali hazırda uygulanmakta olan Yatırım Teşvik Programı, 15 Haziran 2012 tarih ve 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar ile yürürlüğe girmiştir. Bu program, yatırımların konusuna, büyüklüklerine ve bölgesine göre farklı uygulamalar çerçevesinde destek vermek üzere kurgulanmıştır. Genel Teşvik Uygulamaları, Bölgesel Teşvik Uygulamaları, Öncelikli Yatırımların Teşviki, Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki, Stratejik Yatırımların Teşviki olmak üzere 5 farklı uygulamayı içerir.

Teşvik uygulamaları açısından iller, gelişmişlik düzeyine göre farklı oranlarda pay alır. 6 bölge arasında Kayseri 2. bölge içerisindedir. Genel Teşvik Sistemi’nde asgari sabit yatırım tutarı, 1. ve 2. bölgelerde 1 milyon TL, 3., 4., 5. ve 6. bölgelerde 500 bin TL’dir. Bölgesel Teşvik Uygulamaları için asgari sabit yatırım tutarı 1. ve 2. bölgelerde 1 milyon TL’den, diğer bölgelerde ise 500 bin TL’den başlamak üzere desteklenen her bir sektör ve her bir il için ayrı ayrı belirlenir. Büyük Ölçekli Yatırımlar için asgari sabit yatırım tutarı 50 milyon TL’den başlamak üzere sektörüne göre farklı büyüklüklerle tanımlanır. Stratejik Yatırımlar için asgari sabit yatırım tutarı 50 milyon TL’dir. Cazibe Merkezleri Programı kapsamındaki illerde kurulacak çağrı merkezleri ve veri merkezleri, kurulduğu bölgenin bölgesel teşviklerinden herhangi bir asgari yatırım tutarı şartı aranmaksızın yararlanabilir.

Teşvik belgesi için müracaat edilecek merci Ekonomi Bakanlığı’dır. Ancak, işletme isterse, yatırımı 10 milyon TL’yi aşmıyorsa ve bakanlıkça belirlenen listede yer alıyorsa, o bölgedeki Kalkınma Ajanslarına ya da Bakanlıkça belirlenen 12 Sanayi Odasına da müracaat edebilir. Kayseri Sanayi Odası ve Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi ilimizde yatırım teşvik belgesi müracaatı yapabileceğiniz birimlerdir. Yatırımcılar, yatırım teşvik belgesi almaları durumunda 9 farklı destek kaleminden yararlanabilirler. Burada önemli olan, yatırım yapılacak adres, yapılacak yatırımın türü ve büyüklüğü, yatırım tutarı ve yatırım kapsamında üretilecek ürünlerdir.

1- Katma Değer Vergisi İstisnası, teşvik belgesi kapsamında yurt içinden ve yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat ile belge kapsamındaki yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamaları için katma değer vergisinin ödenmemesi şeklinde uygulanır.

2- Gümrük Vergisi Muafiyeti, teşvik belgesi kapsamında yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat için gümrük vergisinin ödenmemesidir.

3- Vergi İndirimi, gelir veya kurumlar vergisi, yatırım için öngörülen katkı tutarına ulaşıncaya kadar, indirimli olarak uygulanır.

4- Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, teşvik belgesi kapsamında yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının Bakanlıkça karşılanması şeklindedir.

5- Gelir Vergisi Stopajı Desteği, teşvik belgesi kapsamındaki yatırımla sağlanan ilave istihdam için belirlenen gelir vergisi stopajının terkin edilmesidir. Sadece 6. bölgede gerçekleştirilecek yatırımlar için düzenlenen teşvik belgelerinde öngörülür.

6- Sigorta Primi (İşçi Hissesi) Desteği, teşvik belgesi kapsamındaki yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işçi hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının Bakanlıkça karşılanmasıdır. Sadece 6. bölgede gerçekleştirilecek bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik yatırımlar için düzenlenen teşvik belgelerini kapsar.

7- Faiz Desteği, teşvik belgesi kapsamında kullanılan en az bir yıl vadeli yatırım kredileri için sağlanan bir finansman desteği olup, teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının %70’ine kadar kullanılan krediye ilişkin ödenecek faizin veya kâr payının belli bir kısmının Bakanlıkça karşılanmasıdır.

8- Yatırım Yeri Tahsisi, teşvik belgesi düzenlenmiş, yatırımlar için Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yatırım yeri tahsis edilmesidir. 

9- KDV İadesi, sabit yatırım tutarı 500 milyon TL’nin üzerindeki Stratejik Yatırımlar kapsamında gerçekleştirilen bina-inşaat harcamaları için tahsil edilen KDV’nin iade edilmesidir.

T.C. Ekonomi Bakanlığı istatistiklerine göre 2017 yılında Türkiye genelinde alınan toplam yatırım teşvik belge sayısı 7478’dir. Bu rakamın 338’i yabancı sermayeye aittir. Aktif ve tamamlama vizesi yapılmış kayıtları içeren 2017 yılı yatırım teşvik belge verisi incelendiğinde Kayseri için 2’si yabancı sermaye olmak üzere toplamda 99 belge düzenlendiğini görüyoruz. Bu yatırım teşvik belgelerinin toplam sabit yatırım tutarı 791 milyon TL olup bu tutarın 18 milyon TL’si yabancı sermayeye aittir. (T.C. Ekonomi Bakanlığı). 

Bu köşe yazısı 2866 kez okundu