Kayseri Ekonomi & Ticaret: Doğan başkanım öncelikle gazetemizin röportaj teklifini kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Doğan Ekici kimdir? Okuyucularımız için kendinizi kısaca tanıtabilir misiniz?
Doğan Ekici: 1966 Hacılar doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve lise tahsilimi Kayseri’de yaptım. 1992 yılında Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldum. Askerlik dönüşünde Hacılar Diş Kliniği isminde klinik açtım. O yıllarda da siyasete atıldım. Fazilet Partisi Gençlik Kolları Başkanlığı ve Meclis Üyeliği yaptım. Ak Parti kurucu ilçe başkanıyım. Ardından Ak Parti İl Yönetim Kurulu Üyeliği yaptım. 2014 yılından bu yana da Hacılar Belediye Başkanı olarak görev yapmaktayım. Evliyim, 2 kız ve 1 erkek çocuğum var. Büyük kızım avukatlık yapıyor. Küçük kızım mimarlık okuyor. Oğlum ise lise tahsiline devam ediyor.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Hacılar İlçesi hakkında bize genel bilgiler verebilir misiniz? İlçenizin başlıca geçim kaynakları nelerdir?
Doğan Ekici: İlçemizin nüfusu kış aylarında 15 bin civarında olurken yaz aylarında ise yaklaşık 45 bin kişiye ulaşıyor. Şehirde ikamet eden hemşerilerimiz yaz aylarında bağ evlerine göç ettikleri için bu artış meydana geliyor. İlçemiz Türkiye’nin ekonomik anlamda en zengin ikinci ilçesi. Türkiye’de ki ilk 500 sanayi işletmesinden 10 tanesi ilçemiz sınırları içerisinde faaliyet gösteriyor. Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nin 2/5’i yine ilçemiz sınırları içerisinde yer alıyor. İlçemizin diğer önemli geçim kaynakları ise bağcılık ve hayvancılık.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: İlçenizin altyapı çalışmaları ne seviyelerde?
Doğan Ekici: İlçemize 4-5 yıl öncesinde doğalgaz geldi. Her sene 10-15 km civarında ilave yapılıyor. İlçe merkezimizin tamamında doğalgaz mevcut. 12 bağ mahallemizin şu anda 2’sinde doğalgaz var. Ama dediğim gibi her sene peyder pey doğalgaz çalışmaları devam ediyor. Diğer yandan yeni imar yolları açtık. Karpuzsekisi, Hürmetçi, Akdam, Akyazı, Hasandağı, Beğendik, Sesli ve Erciyes mahallelerinde kilit parke ve bordür çalışmalarımızı yaptık. Toplamda 23.000 m2 kilitli parke ve 8.000 m2’de bordür çalışması gerçekleştirdik. Kilitli parkelerimizi de Kayseri Büyükşehir Belediyesi verdi. Gazeteniz aracılığı ile kendilerine teşekkürlerimi sunuyorum.
2018 yılını asfalt yılı ilan ettik. 2018 yılında daha önceki yapmış olduğumuz asfaltların iki katını yapacağız. Toplamda 50-55 ton civarında asfalt yapmayı hedefliyoruz.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: İlçenizde kentsel dönüşüm çalışmaları ne durumda?
Doğan Ekici: Mehmet Özhaseki bakanımız Kayseri Büyükşehir Başkanı iken bir camii açılışı için ilçemize gelmişti. Beraber gezerken bana “Doğan bu evlerin hali ne olacak?” demişti. Bende kendisine sayın başkanım destek olursanız eğer kentsel dönüşüm ve TOKİ çalışmaları düşünüyoruz demiştim. 2015 yılında zorlu ve meşakkatli bir çalışmanın sonucunda hem Mehmet Özhaseki bakanımızın hem Grup Başkan Vekilimiz Mustafa Elitaş’ın hem de Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Çelik’in destekleri ile Hacılar’da kentsel dönüşüme başladık. Bakanlar Kurulu kararı ile aşağı ve orta mahallelerde 130 dönümlük alan riskli alan ilan edildi. Sonrasında zemin etüt çalışmaları ve değerleme çalışmaları yapıldı. Arsa ve bina sahiplerinin %95’i ile antlaşma sağladık. 2017 yılı ağustos ayında Çevre ve Şehircilik Bakanımız Mehmet Özhaseki ve Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’nun katılımlarıyla temelini attık. İnşallah 2018 yılının sonunda teslim etmeyi planlıyoruz. 2018 yılı ortalarına doğru bir blok için daha temel atma törenimiz olacak. Bu bloğu da 2020 yılında teslim etmeyi planlıyoruz.
Onun dışında sanayi sitemiz eskimişti. Yıktık ve yeni sitemizi hizmete açtık. Esnaflarımız yeni sitede çalışmaya başladılar.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Kültürel Faaliyetleriniz ve Turizm Ekinliklerinizden de bahsedebilir misiniz?
Doğan Ekici: Biz göreve ilk başladığımızda ilçemizde bir kültür merkezimiz yoktu. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın 450 bin TL hibe desteği ile yaklaşık olarak 2.5 milyon TL’ye mal olan Hacılar Kültür Merkezi’ni 2015 yılında faaliyete geçirdik. Merkezimiz 2.000 m2’si kapalı ve 1.200 m2’si açık olmak üzere 3.200 m2 alan üzerinde kuruludur. İçerisinde 500 kişilik çok amaçlı konferans salonu yer alıyor. Ayrıca merkezimizde tiyatro salonu, kütüphane, internet salonu, fitness spor salonu ve derslikler bulunuyor.
2017 yılında Büyükşehir Belediyemiz arsası belediyemize ait olan alanda Kadın ve Gençlik Merkezi’ni yaptı. Kadın ve Gençlik Merkezi’nin içerisinde 800 kişilik düğün salonu, fitness salonu, yarı olimpik yüzme havuzu, sauna, derslikler, mini sinema salonu ve kafeteryalar yer alıyor. Tesisimiz çok modern ve örnek bir tesis oldu. İlçemizdeki kadınlarımız el işçiliği atölyelerinde üretim yapıp sergi açıyorlar.
15 Temmuz Şehitler Parkının içinde aile çay bahçesi yaptık. Burası halkımızdan büyük ilgi görüyor. Yine vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda ailelerin ve gençlerin kullanabileceği sosyal tesis ve kafeteryayı hizmete açtık.
Hacılar Belediyesi olarak toplumsal yaşamın gerektirdiği kültürel faaliyetlere de önem veriyoruz. Son olarak ilçemizde şubat ayında 1.Hacılar Kar ve Kayak Festivali’ni gerçekleştirdik. Bu festivalimizi geleneksel hale getirerek ilçemiz turizmine katkı sağlamayı hedefliyoruz.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: 2018 yılına dair planladığınız yatırımlar hakkında da bilgi verebilir misiniz?
Doğan Ekici: 2018 yılında biraz öncede kentsel dönüşüm hususunda da belirtmiş olduğum 200 adet konutun anahtar teslimini ve yeni blok temel atma törenlerini yapacağız. Erciyes yolu üzerinde yöresel ürünler satış yerlerinin yapımını gerçekleştireceğiz. Burada ilçemize ait bal, kaymak, yoğurt, sucuk, pastırma ve gözleme gibi ürünlerin satışı gerçekleştirilecek. Kızıltepe bölgesinde ise mesire alanı yapacağız. İlçemiz gençlerinin faydalanabileceği mini spor sahaları da yapacağız.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Spora büyük önem veren bir belediye başkanısınız. Bildiğimiz kadarıyla sizde spor aktivitelerine katılıyorsunuz. Birazda spor etkinlikleriniz hakkında bilgiler verebilir misiniz?
Doğan Ekici: Hacılar Arama Kurtarma ve Dağcılık (HADAK) Kulübünün başkanıyım. Bu kulübümüzde doğa gezileri kaya ve kış sporları etkinlikleri yapıyoruz. Bu faaliyetlerimize yamaç paraşütünü de ekledik. Talas’a alternatif olarak artık ilçemizde de yamaç paraşütü yapılıyor. Onun dışında her sene yaptığımız ve artık geleneksel hale gelen ve bu sene 23.sünü gerçekleştireceğimiz Sütdonduran Yaylası Erciyes Zirve Tırmanışı yapıyoruz. Türkiye’nin her yerinden dağcılarımız gelip bu tırmanışa katılıyorlar. Bende 5 kez Erciyes Dağı Zirvesine tırmandım.
Biz Hacılar Belediyesi olarak kayak sporuna da büyük önem veriyoruz. İlçemiz gençlerine ve çocuklarına kayak eğitimleri veriyoruz. Erciyes’in bildiğiniz gibi 4 kapısı var. Develi Kapı, Tekir Kapı, Hisarcık Kapı ve Hacılar Kapı. Hacılar Kapı’nın ilçemiz sınırları içerisinde yer alması bizim için çok büyük bir avantaj. İlçemizden 6 dakika da kayak merkezine ulaşılabiliyor. Dünyanın çok az yerinde kayak merkezine bizimki kadar yakın ilçe bulunuyor.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Peki başkanım sosyal yardımlaşma faaliyetleri konusunda ne gibi hizmetleriniz bulunuyor?
Doğan Ekici: Hacılar Sosyal Yardımlaşma Vakfımız var. Her sene Ramazan ayı içerisinde toplantısı olur bu vakfımızın. 100’e yakın hayırseverimiz zekatlarını ve yardımlarını vakfımız aracılığı ile dağıtırlar. Durumu iyi olmayan ailelerimize yılda 3 kez iaşe yardımı yapıyoruz. Bu vatandaşlarımıza düğünlerinde bile yardımcı oluyoruz. Evlerinde tamir ve bakım varsa yapıyoruz. Yani Hacılar’da gidemediğimiz yer ve tutamadığımız el olmamasına büyük önem gösteriyoruz. Ayrıca 1.200 üniversite öğrencisine burs veriyoruz. Hayırseverlerimize okul ihtiyacımız olduğunda başvurduğumuzda asla bizi kırmazlar. İlçemizdeki devlet kuruluşlarının %90’ı hayırseverlerimizin katkılarıyla yapılmış durumda. Son olarak okullarımıza bilim akademisi kurduk. 8 adet okulumuzda yaptığımız bilim akademilerini kaymakamlığımız, belediyemiz ve işadamlarımızın ortak katkıları ile gerçekleştirdik.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Röportajımızın başında sizin de vurguladığınız gibi Hacılarlı çok önemli iş adamları var. Türkiye’nin en büyük sanayi işletmeleri sizin ilçenizde yer alıyor. Bu konuyla ilgili neler söylemek istersiniz?
Doğan Ekici: Türkiye’nin ilk 500 sanayi işletmesinde yer alan firmalardan 10 tanesi bizim ilçemizde yer alıyor. Ayrıca biraz önce de belirtmiş olduğum gibi Kayseri Organize Sanayi Bölgesinin 2/5’i ilçemiz sınırları içerisinde bulunuyor. Doğal olarak bu durum belediyemiz için önemli bir gelir kaynağı teşkil ediyor. Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, İncesu Organize Sanayi ve Has Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Halit Özkaya, İpek Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Arslan, Kilim Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yayla, Turkuaz Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Özkaya ve daha ismini sayamayacağım nice iş adamı hemşerimiz var. İlçemizde işsizlik sorunumuz yok çünkü çalışma hayatında yer alabilecek hemşerilerimizin tamamı sanayi firmalarımızda istihdam ediliyor. İlçemizin refahı ve gelişmişliği Türkiye’deki çoğu ilçenin önünde yer alıyor.