Kayseri Ekonomi & Ticaret: Başkanım kendiniz hakkında okuyucularımız için kısa bilgi verebilir misiniz?
Mustafa PALANCIOĞLU: 1970 Kayseri doğumluyum. Esnaf bir ailenin çocuğuyum. Babamın millet caddesinde bakkaliye dükkanı vardı. İlkokulun sonundan itibaren bende babamın yanına gider ona yardım ederdim. Ortaokulu Dedeman’da liseyi ise Kayseri Lisesi’nde okudum. Okuduğum okullar bakkal dükkanımıza yakın olduğu için ders sonraları hep bakkalda zaman geçirirdim. O yılların ticaret hayatını öğrenmemde bana çok faydası oldu. 1988 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği bölümünü kazandım. Gece bölümünde okudum. O zaman tek gece bölümü Yıldız Teknik Üniversitesindeydi. Kendi bölümümle alakalı bir firmada gündüzleri çalıştım akşamları da okuluma devam ettim. Bu sayede İstanbul’un yedi tepesini de öğrendim mesleğimdeki önemli kuruluşları da öğrendim. Yüksek lisans eğitimimi de Yıldız Teknik Üniversitesinde tamamladım. 1993 yılında Erciyes Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladım. Daha sonrasında 1997-2002 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde University Of Maine’de doktora eğitimimi tamamladım. 2002 yılında Kayseri’ye geri döndüm ve Erciyes Üniversitesi’nde 2009 yılına kadar yardımcı doçent olarak görev yaptım. 2009 yılında ise ORAN Kalkınma Ajansının kurucu genel sekreteri olarak görev yapmaya başladım. Buradaki görevinde 2013 yılına kadar devam etti.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Siyaset sahnesinde yer alma ve belediye başkanlığı yapma fikri nasıl meydana geldi? Bu süreçten de biraz bahsedebilir misiniz lütfen?
Mustafa PALANCIOĞLU: Aslında benim şahsi olarak siyasetle ilgili ve belediye başkanlığı ile ilgili hiçbir düşüncem yoktu. Ama hep belediyecilik hizmetleri içerisinde yer aldım. Az evvelde belirtmiş olduğum gibi mesleğim harita mühendisliği. ORAN Kalkınma Ajansında Genel Sekreterlik görevi yaparken Kayseri, Sivas ve Yozgat’ta 47 ilçenin kalkınması ve planlamasıyla ilgili bütün alanlarda çalıştım. 2 yıl süre ile Büyükşehir Belediye Başkanı’na danışmanlık yaptım. Erciyes Üniversitesi’nde çalışırken uluslararası ofiste koordinatörlük yaptım ve burada da belediyelerle alakalı Avrupa Birliği projelerinde görev aldım. Viyana’da raylı sistemlerle ilgili çalıştım, Budapeşte’de de Corvin adı altında dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesinde görev aldım. Yani kısacası benim geçmiş yaşantımda görev aldığım tüm çalışmalarım neredeyse belediye işleri ile ilgiliydi. Son olarak görev yaptığım ORAN Kalkınma Ajansında diğer belediye başkanlarımız, milletvekillerimiz ve bakanlarımızla birlikte ortak olarak çalıştığımız için onların aklına gelmiş beni bu göreve uygun görmüşler. Bana belediye başkanı olmam hususunda yoğun bir şekilde ısrar ettiler. Bu ısrarlar neticesinde 2013 yılında genel sekreterlik görevinden istifa ederek Talas Belediye Başkanlığı için aday oldum ve o tarihten bugüne kadar başkanlık görevine kesintisiz bir şekilde devam ediyorum.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Az evvel dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesinde görev aldığınızı belirttiniz. Kentsel dönüşüm konusunda oldukça derin bilgilere sahipsiniz ve tecrübelisiniz. Talas’ta kentsel dönüşüm konusunda yapmış olduğunuz çalışmalardan bilgi verebilir misiniz?
Mustafa PALANCIOĞLU: Ben Talas Belediye Başkanı olarak göreve başladığımda Talas’ta çok çarpık bir yapılaşma vardı. İmar planları 80’li, 90’lı yıllarda yapıldığı için çok eskiydi. Mesleğimden dolayı ilk olarak ilçenin imar planlarını değiştirme kararı aldım. İmar revizyonu çalışması başlattık ve ihale yaptık. İhaleyi bir Ankara firması kazanmıştı. Onlarla birlikte parsel parsel Talas’ın 50 yıllık sorunlarını masaya yatırdık ve büyük ölçüde sorunları çözerek imar planını revize ettik. Türkiye’de ilk defa Talas Belediyesi olarak bizim yaptığımız imar planında 1+1 projeleri engelledik. Yaklaşık olarak 30 aydır, 1+1 projelere ilçemizde onay vermiyoruz. Bu sene onaylanan imar revizyonu ile Talas’ta artık 80 m2’nin altında daire yapılaşması olmayacak. Türkiye’deki mevcut imar mevzuatına göre 27 m2 ve üzerinde yapılaşma olabiliyor. 30 m2 evler bana göre çok insani değil. Normal ölçülerde 30 daire çıkan binada 30 m2’lik 130 daire çıkıyor. Hal böyle olunca da binaların otopark sorunu meydana geliyor. Ayrıca Türkiye’de bugün 40-50 yaşındaki binaları kentsel dönüşüme dahil ediyoruz. Bundan 50 yıl sonra bu 1+1 projelerin kentsel dönüşüme dahil edilmesi çok büyük bir problem olarak karşımıza çıkacak. Mevcutta biz göreve başlamadan önce yapılmış 50’nin üstünde 1+1 rezidans var. Yapmış olduğumuz bu imar revizyonu ile Talas’ın geleceğini kurtarmış olduk. Yapmış olduğumuz bu imar revizyonu sonrasında Talas’taki okul sayısını artırdık. Yeşil alan sayısını yaklaşık olarak yüzde 25 civarında artırdık. Her binanın dört tarafı yol. Çok fazla yol var. Buda kazaya sebebiyet verdiği gibi kamu düzenine binen yükü artırıyor. Yolların bir kısmını kaldırarak siteleşmenin önünü açacak şekilde düzenleme yaptık. 3’lü, 5’li, 10’lu binalar yıkıldığında yerlerine site düzeninde yerleşim yapılacak. Binaların alt kısımlarında kapalı otoparklar yapılacak. Otoparklardan meydana gelecek boşluklar ise yeşil alanlar olarak değerlendirilecek. Yaptığımız bir güzel çalışma ise yolların genişlemesi. Dar olan yollar, binalar yıkıldıkça yeni yapılan binalar arkaya çekilerek genişletilmiş oluyor. Bu yüzden biz Türkiye genelindeki kentsel dönüşüm uygulamalarından farklı olarak bina bazlı değil alan bazlı kentsel dönüşüm uygulamaları yapıyoruz.
İmar revizyonu sayesinde çözüme kavuşturduğumuz bir başka husus ise Melikgazi Belediyesi ile Talas Belediyesi sınırında yer alan kadastroda çakışması oldu. Yani Ahmet’in arsası Melikgazi’de Mehmet’in arsası Talas sınırları içinde yer alıyordu. Bu şekilde çakışma yaşayan 20 bin m2 alan vardı. Bu çakışma sorununu çözmek mahkeme yoluna başvurduğunuzda 15-20 yıldan önce bitmiyor. Onun için biz planda revizyon yaptık, vatandaşlardan muvafakatlarını aldık ve çakışan alanlarla ilgili feragatta bulundurduk.
Yaşadığımız bir başka sorun ise kütle parsellerdi. Kütle parsel demek binanın oturduğu alan sizin ama binadan çıktığınız yerler kamu arazisi halini ifade ediyor. Binaların bahçesi bile binalara tanımlı değildi. Bu bahçe alanları belediyenin yani kamunun olmasına rağmen bu alanları binaların kullanımına eşit miktarda dağıttık. Şu anda bina bina nereye yeşil alan yapılacak, nereye otopark yapılacak hepsini planlamış olduk.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Anlattıklarınızdan çözüm odaklı bir belediyecilik anlayışına sahip olduğunuzu görüyoruz. Nerede bir problem varsa hemen çözüm üretiyorsunuz.
Mustafa PALANCIOĞLU: Belediyelerin en büyük görevi vatandaşınihtiyacı ve sorunu neyse onu gidermek ve çözmektir. Biz vatandaşımı dinliyoruz. Hatta çoğunlukla vatandaşlarımızın farkında olmadıkları sorunları da çözüyoruz. Belediyecilikte günümüzün sorunlarından ziyade sonraki yıllara da odaklanmak gerekir. 20 yıl 30 yıl sonra ne gibi ihtiyaçlar ve sorunlar ortaya çıkacak öngörüde bulunmak lazım. Bugünün projelerini geleceği de düşünerek hayata geçirmek lazım.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Talas, Kayseri’nin en önemli kültürel ve turistik merkezlerinden birisi. İlçenizde tarihi ve kültürel eserleri yeniden canlandırmaya ve hizmete kazandırmaya yönelik yoğun çalışmalarınız olduğunu biliyoruz. Bu çalışmalarınız hakkında da bilgi verebilir misiniz?
Mustafa PALANCIOĞLU: Talas yekpare yani bir bütün içerisinde tarihi eserlerin yer aldığı Kayseri’deki tek ilçe. Melikgazi ve Kocasinan sınırları içerisinde de çok fazla tarihi eser var ama yıpranmamış daha doğrusu aralarına betonarme binaların girmediği sit alanları sadece bizim ilçemizde mevcut. Han, Harman, Kiçiköy ve Tablakaya mahallelerinde eski Ermeni ve Türk evleri var. Buralarda yaşanmışlık var. Camii, kilise, hamam ve medrese gibi birçok özel binalar var. Sokak sağlıklaştırılması kapsamında bu eserlerin eskiyi aratmayacak şekilde restorasyonlarını yapıyoruz. Son 3,5 yıldır özellikle Tablakaya, Han ve Harman mahallelerinde çalışmalarımız oldu. Tablakaya mahallesinin önemli bir ölçüde sokak sağlıklaştırması ve alt yapı çalışmalarını bitirdik. Önümüzdeki günlerde inşallah bakanlarımızla birlikte açılışını yapacağız. Tablakaya’yı gezen insanlar oradaki tarihi dokuyu gezince oraya hayran kalıyorlar. Burası şehrin önemli açık alan fotoğraf alanlarından birisi konumunda. Erciyes projesine bu tarihi sokaklarımızla bizde destek vermiş oluyoruz. Şehrimize kayak yapmaya gelen yerli ve yabancı turistler Talas’ın tarihi sokaklarını da gezmeden geri dönmüyorlar.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Talas, cafeleri ve restaurantları ile şehrin en önemli cazibe merkezlerinden birisi haline geldi. Çok sosyal bir ilçe konumundasınız. Oldukça fazla esnaf ilçeniz sınırlarında faaliyet gösterir hale geldi. Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?
Mustafa PALANCIOĞLU: Dediğiniz gibi Talas’ta çok fazla cafe, restaurant ve pastane tarzı işletme faaliyet gösteriyor. Ama bilinçsizce işletme açan sayıda çok fazla. Kanuni mevzuat bize yetki verse biz çok daha önleyici çalışmalarda yaparız bu konuda ama bir yere bir dükkan açacak girişimci bize sormadan açıyor işletmesini. Açılış davetiyesi vermek için ya da problem olduğunda bize geliyor girişimciler. Normalde vatandaşlarımızın iş yeri açmadan önce belediyeye başvurması ve iş yeri ruhsatı almak için gerekli tüm işlemlerini yapması gerekir. Bazı yerlerde ruhsat veremeyeceğimiz durumlar oluyor. Örneğin bacası olmayan binada fırın açmak isterseniz mu elbette mümkün değil. Rekabetten dolayı iflas eden ya da devir yapan işletmelerde oluyor. Ama genele baktığımızda Talas hakikaten bir cazibe merkezi konumunda. Cafeler ve restaurantlar ilçemize yoğun bir nüfus artışı sağlıyor. Normal nüfusumuzun yüzde 20’ye yakınını akşamları Kayseri şehir merkezinden alıyoruz. 150 bin olan nüfusumuz ilave nüfusun gelmesi ile birlikte akşamları 200 bin civarında oluyor. Ben Talas’ı tarif ederken bebek bekleyen bir ailenin sürpriz bir şekilde üçüz çocuk sahibi olmasına benzetiyorum. Tek çocuk için hazırlık yaptınız, ona göre kıyafet aldınız. Eviniz, bütçeniz, zamanınız ona göre. Ama birden üçüz sahibi olunca bütçeniz, zamanınız, mekanınız yetmez oluyor.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Başkanım bugüne kadar tamamladığınız ve bundan sonrası için planladığınız projeler hakkında da bilgi verebilir misiniz?
Mustafa PALANCIOĞLU: Göreve başladığımız 3,5 yıl içerisinde ilçemizde 8 adet camii, 6 adet okul yaptırdık. 2 adet sağlık ocağı açtık 2 adet ise önümüzdeki ay içerisinde açacağız. 2 adet sağlık ocağını ise yeni baştan revize ettirdik. 1 sağlık ocağını da bu yıl içerisinde revize edeceğiz. Sıcak sulu, tuvalet kağıtlı, her saat başı temizliği yapılan, nezih ve ücretsiz olarak kamunun yararlandığı 12 adet şadırvan ve WC yaptırdık. 5 adet ATM’li taksi durağı yaptırdık. Bunun haricinde kapalı çocuk parkı kadın kültür merkezi yaptık. Bu merkezimizde saatlik çocuk bakımı hizmeti veriyoruz. Yani anne babaların işi çıktığında ve çocuklarına bakacak kimseyi bulamadıklarında merkezimize çocuklarını saatlik olarak getirip gönül rahatlığı ile bırakabiliyorlar. Yine bu merkezimizde halk eğitim ile yapmış olduğumuz anlaşma ile annelere eğitim veriyoruz. Diksiyon eğitimi, yabancı dil eğitimi gibi eğitimler veriyoruz. Anneleri derste iken çocuklarına kreşimizde bakım hizmeti veriyoruz. Bir başka hizmet olarak Türkiye’nin en lüks, en uygun fiyatlı faytonunu biz çalıştırıyoruz. Hemşerilerimize tarihi dokuda ve tarihi binada nikah merkezi sözümüz vardı. Bu sözümüzü çok şık bir nikah salonu açarak yerine getirdik. Mevlana Sosyal Tesisleri adı altında bir restaurant ve sosyal tesis açtık ve vatandaşlarımıza burada en güzel hizmeti veriyoruz.
Bu hizmetler gibi daha birçok hizmetimiz oldu ve olmaya da devam edecek. Ama en önemli projemiz olarak Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile birlikte daha göreve gelir gelmez yapmış olduğumuz raylı sistem tranvay hizmetimizi söyleyebilirim. Raylı sistemin şimdi Mevlana mahallesi ve Anayurt bölgesinde ikinci etabına başlıyoruz. İnşallah bu yıl içinde temelini atacağız ve mümkün olan en kısa süre içerisinde de tamamlayarak halkımızın hizmetine sunacağız.
“Daima Talas, daima hizmet” sloganı ile çıktığımız bu yolda, Talas için durmaksızın çalışmaya devam edeceğiz.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Sayın Başkan sorularımızı cevaplandırdığınız ve nezaketiniz için size teşekkür ediyoruz.
Mustafa PALANCIOĞLU: Bize gazeteniz aracılığı ile halkımıza ulaşma ve hizmetlerimizi aktarma imkanı sunduğunuz için bende sizlere teşekkür ederim. Kayseri iş dünyası ile ilgili çok özel ve faydalı olduğunu düşündüğüm bir gazete çıkarıyorsunuz. Başarılarınızın artarak devam etmesini temenni ederim.