Kayseri Ekonomi & Ticaret: Abdullah Oğuzbaş kimdir? Sizi tanıyabilir miyiz başkanım?
Abdullah Oğuzbaş: 1969 Kayseri doğumluyum. Evli ve 3 çocuk babasıyım. 1997’de Hedef Kablo A.Ş.’de kurucu ortak olarak idari mali işlerden sorumlu yönetim kurulu üyesi olarak göreve başladım ve halen aynı görevime devam ediyorum.Ayrıca Kayseri Sanayi Odasında yönetim kurulu başkan yardımcısı, Kayseri Serbest Bölge Kayseri A.Ş. başkan yardımcısı ve Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesi yönetim kurulu başkanı olarak görev yapmaktayım.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesinde kaç firma faaliyet gösteriyor? Firmaların sektörel dağılımı nedir? Bölgeniz hakkında genel bilgi verebilir misiniz?
Abdullah Oğuzbaş: Bölgemizde toplam 368 adet sanayi parseli mevcut. 360 parselin tahsisi yapılmış durumda yani 8 adet boş parselimiz var. Bölgemizin alansal büyüklüğü toplam olarak 6 milyon metre kare. 4 milyon 291 bin metrekaresi ise üretim alanı olarak kullanılıyor. Bölgemizdeki firmaların sektörel dağılımı ise %37 gıda firmaları, %22 inşaat-inşaat malzemeleri sektörü, %21 metal sektörü, %10 plastik sektörü ve %10 mobilya sektörü şeklinde.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Bölgenizde bütün teknik altyapı hizmetleri mevcut mu? Diğer OSB’lerden farklı olarak firmalarınıza ne gibi hizmetler sunuyorsunuz?
Abdullah Oğuzbaş: Bölgemiz 1998 yılında kuruldu. Kamulaştırma vs prosedürlerin tamamlanması ile birlikte esas çalışma 2005 yılında başladı. Bölgemizin altyapısı günümüz itibari ile %95 seviyelerinde tamamlanmış durumda. Biz yaklaşık 11 yıllık bir OSB’yiz. 2015 yılının sonuna doğru arıtma tesisimizi hizmete sunduk. Bunu genelde illerdeki OSB’ler ilgili belediyelerle çözerler. Kayseri OSB’miz arıtma tesisini 2011 yılında devreye aldı ki onların 40 yıllık bir mazisi var. Biz çevre konusunda hassas olduğumuz için biran evvel arıtma tesisimizi devreye aldık. Bu tesisimiz ileri teknolojiye sahip. Mimarsinan OSB teknolojik yatırım noktasında Kayseri’de öncü olmuştur. Türk Telekom ile protokol imzalayarak fiber altyapı hizmetini Türkiye genelinde ilk biz gerçekleştirdik ve her bir işletmemize fiber altyapı hizmetini sunduk. Böylelikle firmalarımız telekominikasyon hizmetini kesintisiz ve sürekli olarak alabiliyorlar. Yine Türkiye genelinde ilk defa skala ve sayaç otomasyon sistemini bir arada yapan OSB biziz. Uzaktan firmalarımızın tüketimini okuyabiliyoruz. Elektriği açma ve kesme işlemlerini yine uzaktan yapabiliyoruz. Kısacası elektriği yönetebiliyoruz. Yine aynı şekilde su otomasyon sistemimiz ile kuyulardan kaç litre su çıktığını, ne kadarının kullanıldığını, hatta ne kadar kayıp kaçak olduğunu tespit edebiliyoruz. Hatta hangi depodan suyu daha ucuz mal ettiğimizi bile hesaplayabiliyoruz. Bugün itibari ile Kayseri’de en ucuz elektriği biz firmalarımıza sunuyoruz. Yani biz kısacası modern, teknolojik ve dijital bir organize sanayi bölgesiyiz.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Bölgenizde çok yeni bir gelişme olarak itfaiye teşkilatı kurduğunuzu biliyoruz. Bu süreç hakkında ve itfaiye teşkilatınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Abdullah Oğuzbaş: Biraz evvelde belirtmiş olduğum gibi bölgemizde doluluk oranları çok yüksek ve 200’ün üzerinde üretim yapan firmamız var. Bölgede toplam çalışan sayısı 6000 civarında. Bu büyüklüğe ulaşınca tedbir almak kaçınılmaz oluyor doğal olarak. Bölgemiz kurulduğu günden bu yana toplamda 2 adet yangın gerçekleşti. Olası yangınlara Kayseri Büyükşehir Belediye İtfaiyesi müdahale ediyor ve bölgemize ulaşmak zaman alıyor haliyle. Bizde bu yüzden bölgemizde bir itfaiye teşkilatı kurmaya karar verdik. 2 itfaiye aracı ve 1 öncü araç olmak üzere 3 adet araç satın aldık. Toplam 13 itfaiye personelimizle 7/24 hizmet vermeye başladık. Şu anda geçici binada hizmet veriyorlar ama 1-2 içerisinde yeni hizmet binasına geçilecek.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Başkanım bölge müdürlüğü binanızda aslında geçici bir bina. Yeni hizmet binasına ne zaman geçeceksiniz? Bölge müdürlüğünüzde toplam kaç kişi çalışıyor?
Abdullah Oğuzbaş: Bölgemiz ilk kurulduğunda çok fazla fabrika hizmet vermediği için şimdiki hizmet binamızda geçici olarak hizmet verilmeye başlandı. Lakin hem bölgemizde ki fabrika sayısının artması hem de teknik personel sayımızın artmasından dolayı artık bu binaya sığamaz olduk. Yeni idari binamız için çalışmalarımıza başladık. İnşallah önümüzdeki iki yıl içinde yeni idari binamıza taşınmış olacağız. Bölge müdürlüğümüzde hali hazırda toplam 42 personelimiz çalışıyor.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Birazda bölgenizde ki sosyal hizmet binaları hakkında bilgi alabilir miyiz?
Abdullah Oğuzbaş: Organize bölgeleri kanun ve mevzuatına göre toplam bölge alanının %10’u sosyal hizmet binalarına ve tesislerine ayrılmak zorunda. Bölgemizde 5 bin kişi kapasiteli bir camimiz bulunuyor. 8 dükkandan oluşan bir ticaret merkezimiz yine bölgemizde hizmet veriyor. İleriye dönük olarak da bölgemizde bir teknik kolej açmayı hedefliyoruz.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: 2018 yılı için bölge müdürlüğü olarak planlamış olduğunuz bir yatırım veya proje mevcut mu?
Abdullah Oğuzbaş: Altyapı çalışmalarımız zaten büyük ölçüde tamamlanmış durumda. 2018 yılında üstyapı ve çevre düzenlemesine yönelik çalışmalarımız olacak. Park bahçe birimimize yeni yılda daha fazla ağırlık vereceğiz. Bölgemizle ilgili övünebileceğimiz konulardan birisi de bölgemizde 100 bin civarı ağacımız var. Ağaçlarımız şuan küçük oldukları için belki fazla görünmüyorlar ama önümüzdeki yıllarda yemyeşil bir organize sanayi bölgesi olacağız. Bu ağaçlarımızın sulanması içinde yaklaşık 3 km uzunluğunda sulama kanalı ve sistemi düzenledik.