Kayseri Ekonomi & Ticaret: İsmet Taymuş kimdir? Kendiniz hakkında okuyucularımıza bilgi verebilir misiniz?
İsmet Taymuş: Iğdır’da doğdum. 38 yıl önce üniversite eğitimi için Kayseri’ye geldim. Erciyes Üniversitesi İşletme Bölümü mezunuyum. Erciyes Üniversitesinin ilk mezunlarından biriyim. Üniversiteden mezun olunca Kayseri’ye yerleştim ve Erciyes Üniversitesi’nde çalışmaya başladım. Üniversiteden nakil yolu ile Kültür ve Turizm Bakanlığına geçiş yaptım. Adana ve Sinop İl Müdürlükleri yaptıktan sonra 20 yıldır Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürü olarak görev yapıyorum. Evliyim ve iki kızım var. Biri avukat diğeri ise diş hekimi. Kayseri’ye yerleştik ve artık Kayserili olduk.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Müdürüm dile kolay 20 yıldır Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürü olarak görev yapıyorsunuz. Geriye dönüp baktığınız zaman o günlerden bugüne neler değişti Kayseri’de?
İsmet Taymuş: Kayseri o günlerden bugüne çok büyük değişim ve gelişim sağladı. 20 yıl önce ben göreve başladığımda Kayseri bir ticaret şehriydi ve turizm konusunda çok geri kalmış durumdaydı. Bu durumu örneklerle açıklamak gerekirse Kayseri’de 20 yıl önce sadece 2 adet turizm belgeli otel vardı. Birisi Hattat Otel diğeri ise Turan Otel’di. Bugün geldiğimiz noktada dünyanın sayılı zincir otellerini şehrimizde görebiliyoruz. Yine turizm acentası olarak o yıllarda sadece 2 firma vardı. Acenta sayısı günümüzde 90’a ulaştı. O yıllarda Kayseri’ye doğrudan turist çok nadir gelirdi. Ya Kapadokya bölgesine giden turistler ya da Nemrut’u ziyaret edecek turistler 1 gece konaklama yaparlardı. Bugün şehrimize kayak yapmak için, turistlik tesisleri ve bölgeleri gezmek için, kültürel aktivitelere katılmak için binlerce turist geliyor. Biz göreve başladığımızda Kayseri ne ulusal olarak nede uluslararası hiçbir fuara katılım sağlamamıştı. Günümüzde ise her yıl düzenli olarak hem ülkemizde hem de dünyanın birçok bölgesinde düzenlenen fuarlara katılıyoruz. Bu fuarlarda turizm ürünlerimizi ve değerlerimizi tanıtıyoruz. Sadece biz bu fuarlara gitmiyoruz. Dünyanın önemli bölgelerinden turizm acentalarını, turizm yazarlarını ve tur operatörlerini şehrimizde ağırlayarak onlara şehrimizi tanıtıyoruz.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Kayseri önemli turizm yerleri ve eserlerine sahip. Kültürel anlamda da çok zengin bir altyapısı var. Sizce Kayseri turizm ve kültür faaliyetlerinden yeterli bir şekilde pay alıp gelir elde edebiliyor mu?
İsmet Taymuş: Elbette yeterli değil. Bir şehirde veya bölgede turistlik yerlerin olması oraya insanların gelmesine yetmiyor sadece. Biz de tarihi ve doğal değerler çokça var. Örneğin Kapuzbaşı Şelaleri’ni biz Kayserililer bile doğru düzgün bilmiyorduk. Hepi topu 10 yıl önce buranın varlığını bilmeye başladı insanlarımız ve burada bir turizm ekonomisi oluşmaya başladı. Diğer yandan Erciyes Master Planı 6-7 yıl önce devreye alındı. Öncesinde tesislerin ve alt yapının olmadığı kendi halinde bir dağ görünümündeydi. Tarihi eserler ve yerler son 10 yıl içerisinde restore edildiler ve turizme açıldılar. Erciyes’e, Kapuzbaşı’na yollar yapıldı ve alt yapı çalışmaları tamamlandı. Artık insanlar rahatça buralara gidip gelebiliyorlar.Yani kısacası bizim eserlerimiz vardı ama hiçbiri pazarlanabilir halde değildi. Günümüzde yeni yeni pazarlanabilir hale geldi değerlerimiz ve bizde gerekli pazarlama faaliyetlerini az evvelde belirtmiş olduğum gibi yurtdışı fuarlara katılarak yapıyoruz. Bugüne kadar turizmden elde edemediğimiz gelirleri bundan sonra inşallah şehir olarak hep birlikte elde etmeye başlayacağız.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Müdürüm sizin de bahsetmiş olduğunuz gibi şehirdeki eserlerin pazarlanabilir olması için sunuma hazır hale getirilmeleri gerekiyor. Kayseri Kalesi’nde yeni bir müze için çalışmalar halen devam ediyor. Bu çalışmalar hakkında bize bilgi verebilir misiniz?
İsmet Taymuş: 1965 yılında yapılan müzemiz fiziki olarak artık yetersiz kalıyor. 34 bin civarında şehrimizde turizm eseri var. Biz mevcut müzede sadece 3 bin adet ürün sergileyebiliyoruz. Geriye kalan 30 bin eser depolarımızda bekliyor. Birde müze denilince sadece ürünlerin sergilendiği alan olarak düşünülmemeli. Günümüzde insanları oralara çekebilecek yaşam alanları da yer almak zorunda. Bakanlığımız ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi arasında bir protokol imzaladık. Mevcut müzemizin yerini Büyükşehir Belediyesine devredeceğiz ve belediyemizde Kayseri Kalesi’nin içini müze yapacak ve bakanlığımıza devredecek. Çalışmalarda son aşamaya gelindi. Alt kat müze alanı olacak. Üst katta ise el sanatları atölyeleri ile yeme içme mekanları yer alacak. Yani bu yeni müzemiz sayesinde hem daha çok eserimizi sergileme şansını yakalamış olacağız hem de şehrin merkezinde tarihi dokusu olan bir kale içerisinde yer alan bir yaşam alanı sayesinde daha çok yerli ve yabancı turisti müzemize getirebileceğiz.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Siz turizm eserlerini ve tarihi yerleri pazarlanabilir bir hale getiriyorsunuz. Şehirde önemli tesislerde yapılıyor. Peki şehirde turizm alanında istihdam edilebilecek yeterli seviyede kalifiye eleman var mı?
İsmet Taymuş: Turizmde yetişmiş kalifiye eleman çok önemli bir husus. Şehrimiz de eğitim veren turizm lisemiz var. Bu okulumuzda önceleri uygulamalı eğitim yoktu. Ama daha sonra turizm lisesi uygulamalı bir otel yaptı. Bu uygulamalı otelde öğrenciler pratik yaparak sektöre yetişmiş eleman olarak dahil oluyorlar. Erciyes Üniversitesi’nde Turizm Fakültesi var ve bende orada hocalık yapıyorum. Öğrencilerimizi fakültemizde donanımlı bir şekilde eğitiyoruz. Hem Kayseri hem de Türkiye’nin birçok ilinde öğrencilerimize staj imkanı sağlıyoruz. Turizm elemanı konusunda sıkıntımız olduğunu düşünmüyorum. Ama turizm rehberleri konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Kayserili olarak 15 civarında uluslararası turizm kokartı olan arkadaşımız var. Bu arkadaşlarımızda Kayseri’de hizmet göstermiyorlar ne yazık ki. Şu an için toplam 4-5 rehber Kayseri’de hizmet veriyor. Gerçi bu durumda arz talep meselesi ile alakalı. Eğer talep artacak olursa rehber sayısının da artacağını düşünüyorum.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürü olarak bu şehire büyük katkılarınız oldu. Bundan sonrası için hayalleriniz ve planlarınız neler?
İsmet Taymuş: En büyük hayalim Kayseri’nin kültür ve turizm şehri olması ve hak ettiği yerlere gelmesi. Altyapı çalışmalarımız ve iyileştirme çalışmalarımız durmaksızın devam edecek bundan sonrada. Çok yol kat ettik bugüne kadar ama daha yapacak çok işimiz olduğunu biliyoruz. Şehrimizin bir cazibe merkezi olabilmesi için gelen turistlerin memnun olarak ayrılarak yeniden şehrimize gelmelerini sağlamalıyız. Birde turizmden gelir elde etmeliyiz. Yani gelen turiste harcama yaptırabilmeliyiz. Gelen turist otelden dışarı çıkmazsa turizmde gelişip kalkınamayız. Onlara eğlenebilecekleri, gezebilecekleri, alışveriş yapabilecekleri alternatifler sunmalıyız. Bunun için de özel sektör girişimcilerine büyük görev düşüyor. Biz Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak üzerimize düşün görevi yapıyoruz ama sadece bizimle bitecek bir iş değil bu. Ayrıca Kayseri halkının artık bir şehrin bir turizm şehri olduğuna inanması ve gelen misafirleri en iyi şekilde ağırlaması lazım. Memnun ayrılacak her bir turist bin turist olarak geri dönecektir. Kadim kent Kayseri yüzlerce yıldır bir cazibe merkezi ve bundan sonra da cazibe merkezi olarak devam etmesi bu şehrin yerli ve milli davasıdır.