Kayseri Ekonomi & Ticaret: Başkanım kendinizi okuyucularımız için kısaca tanıtabilir misiniz?
Zekeriya Karayol: 1957 İncesu doğumluyum. Evliyim, 2 oğlum var. Oğullarımın birisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığında müfettiş. Diğeri de Melikgazi Belediyesinde harita mühendisi. Bende Elektrik Mühendisiyim. İş hayatında sırası ile Çinkur, Anatamir ve Taksan fabrikalarında çalıştım. Taksan’dan sonra Aksaray Tedaş’da teknik müdür olarak 15 yıl çalıştım. Sonrasında da 14 yıl önce başlamış olduğum İncesu Belediye Başkanlığı görevini halen yürütmekteyim. Hayatım hep çalışmakla geçti benim. Gerek özel sektörde olsun gerekse 14 yıllık İncesu Belediye Başkanlığı görevimde olsun bugüne kadar hiç izin kullanmadım.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Hiç mi izin kullanmadınız başkanım? Gerçekten takdir ederiz sizi. Nasıl başardınız bu işin sırrı nedir?
Zekeriya Karayol: Gerçekten hiç izin kullanmadım. Belediye başkanlığımın birinci ve ikinci dönemlerinde sıkıntılarımız çok büyüktü. Belediyemiz bugün ki gibi derli toplu değildi. Araç gereçlerimiz eksikti, altyapı ve üstyapı problemlerimiz vardı. Tüm bunları yoluna koymak için cumartesi ve pazar günleri bile belediyeye gelir ve tek başıma çalışırdım. Sık sık sahaya iner ve eksikleri yerinde incelerdim.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: 3 dönemi geride bıraktınız ve anlattığınıza göre yokluklar için de büyük bir mücadele verdiniz. Başkanlığa başladığınız ilk günden bugüne değin İncesu’da neler değişti?
Zekeriya Karayol: Benden önce hizmet eden bütün belediye başkanı arkadaşlarıma öncelikle teşekkür ederim. Onlarda İncesu için çalışıp emek harcadılar. Ancak ben 2004 yılında İncesu Belediye Başkanı olarak göreve başladığımda 476 Bin TL borcu olan bir belediye devraldım. Araçlarımızın hepsi eski ve yetersizdi. 2004 yılı bütçemiz 1,8 milyon TL ve nüfusumuz 7.800’dü. Hizmet alanımız ise 22 bin hektar bir alandan ibaretti. Daha sonra 5216 sayılı Büyükşehir Yasası ile Büyükşehir’e bağlı merkez ilçe olduk. 2. dönemimizde Kızılören ve Süksün kasabalarımız bize mahalle olarak bağlandı. 2014 yılında da Bütün Şehir Yasası ile bütün köyler bize mahalle olarak bağlandı. Tüm bu gelişmeler sürekli olarak bizim hizmet alanımızı büyüttü. Gelirimiz hizmet alanlarımızla aynı ölçüde artmadığı gibi bize bağlanan köylerin geçmişten gelen çok büyük altyapı ve üstyapı eksiklikleri mevcuttu. Günümüz itibari ile 92 bin hektarlık bir hizmet alanına sahibiz. Nüfusumuz 26 bin. Bütçemiz 24 milyon TL ve borçsuz bir belediyeyiz. Yatırımlarımızın %80’ini de belediyemizin özkaynakları ile gerçekleştiriyoruz. Bu 14 yıl içinde 41 adet araç alımı yaptık. En yaşlı araçlarımız 13 yaşında ve araçlarımız için özel kapalı garajlarımız mevcut. İlçemizde altyapı çalışmalarımız %90 oranında bitmiş durumda. 12 yıldır ilçemizde doğalgaz kullanıyoruz. TOKİ ile ortaklaşa yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde 3.200 konut yaptırdık. TOKİ konutlarında Türkiye’de ilçeler bazından birinci ilçe İncesu. Belediye çalışmalarımız için yaptırmış olduğumuz memnuniyet anketlerimizden %95 memnuniyet sonuçları alıyoruz.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: İncesu’nun en büyük gelir kaynakları neler? İncesu ekonomisi ne durumda?
Zekeriya Karayol: İlçemizde tarım ve hayvancılık ön planda. Ağırlıklı geçim kaynağımız ise tarım. Ben 2004 yılında göreve ilk başladığımda mesleğim elektrik mühendisliği olduğu için tarım alanlarına yaklaşık 15 km enerji nakil hattı çektirdim. 2004 yılında Kayseri Şeker Fabrikası’na yılda 5 bin ton şeker pancarı teslim ederken bu yıl 70 bin ton civarında şeker pancarı teslimine ulaştık. Sulu tarıma geçmenin faydalarını yaşıyoruz. İlçemiz bağcılığı ile meşhurdur. Tarım İl Müdürlüğü’nün kayıtlarına göre Kayseri genelinde ki bağcılığın %50’si İlçemiz sınırlarında yer alıyor. Biz üzüm çeşitliği ile Türkiye genelindeki tüm bağcılık faaliyetlerinin önündeyiz. Toplamda tescilli olarak 40 üzüm çeşidimiz var. İncesu Belediye Pekmezi diye Sanayi Bakanlığı’ndan tescil aldık. Avrupa Birliği Hibe Destekleri ile kurduğumuz bir pekmez tesisimiz var ve şu anda bu tesisi geliştirmeye çalışıyoruz. En önemlisi de “dirmit” dediğimiz “karagevrek” üzümün coğrafi işaretini aldık. Üreticilerimize Tarım Bakanlığı Tekirdağ ve Manisa Bağcılık Enstitü’lerinden temin ettiğimiz 5 bin adet fideyi her yıl dağıtıyoruz. Üreticilerimizi daha bilinçli üretim yapabilmeleri için eğitiyoruz. Son dönemde hayvancılık da ilçemizde hızla gelişti. Özellikle büyükbaş hayvan üzerine modern ahırlarımız mevcut.
Tarım ve hayvancılığın dışından ilçe olarak en büyük şansımız da İncesu Organize Sanayi Bölgesi. Şu anda bölgede 20 civarında irili ufaklı işletme var ve bu işletmelerde 1.800 civarında kişi istihdam ediliyor. Toplam 680 dönüm alana sahip bölgemiz. Genişleme alanında ise 1 milyon 600 bin m2 alanımız var. Bunun 1 milyon 300 m2’sini hazineden aldık. 300 bin m2’si ise şahıslara ait ve onlarla da anlaştık. En son TAKSAN fabrikasının müracaatı sonrasında TAKSAN’ı da genişleme alanımızın içerisine dahil ettik.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Kültürel Faaliyetleriniz ve Turizm Ekinliklerinizden de bahsedebilir misiniz?
Zekeriya Karayol: İncesu Belediyesi Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nde performans kriterlerinde sanayi ve turizm ilçesi olarak görünüyor. İlçemiz de turizm de var. İncesu iki parça. Yeni İncesu ve Eski İncesu. Eski İncesu ve Yeni İncesu’da 5 mahallemiz 1. derecede arkeolojik sit alanı ve burada yaklaşık 170 tescilli binamız var. Bu binalardan 7 tanesinin restorasyonunu sayın valimizin de desteği ile yaptık. Bulgurcu ve Yeni Camii Mahallelerimiz için de Kültür Bakanlığı’mız 7,5 milyon TL keşifle sokak sağlıklaştırma projesi yapıyor. Ayrıca ilçemizde bulunan en önemli tarihi eserimiz de Koca Mustafa Paşa Külliyesi.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: İlçenizdedevam eden ve önümüzdeki yıllar için planladığınız projeleriniz hakkında da bilgi verebilir misiniz?
Zekeriya Karayol: 14 Nisan’da Çevre ve Şehircilik Bakanımız sayın Mehmet Özhaseki ilçemize gelecek ve toplu açılış ve temel atma töreni gerçekleştireceğiz. 400 kw’lık bir güneş enerjisi santrali yaptık. Derebağ bölgesinde mesire alanı yaptık barajımızın etrafında iki noktada yer alıyor. Belediyemizin karşısında bir seyir terası oluşturduk Seyif Cafe isminde. Meslek yüksek okulumuzun binasını tamamladık. YÖK’ten izin alınırsa eğer 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılında faaliyete başlayacak okulumuz. Kapalı Pazar yeri yaptık. Yeni bağlanan mahallelerimizde 7 tane sosyal tesis ve 14 tane mini futbol sahası yaptık. 3. Etap TOKİ’nin yanında 17 bin dönümlük bir alanda Zeytin Dalı parkı yaptık Afrin şehitlerimizin anısı için. Çok güzel bir park oldu. Zaten toplu açılış ve temel atma törenimizde bu parkımızda yapılacak. Bütün bu projelerimizin toplam maliyeti 12 milyon TL.
2018 yılı içerisinde de Şeyh Şaban’da Şemulen Gazi Türbesinin restorasyonunu yapacağız. Kara Mustafa Paşa mahallesinde 2 adet tescilli binanın restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Kültür Bakanlığının 7,5 milyon TL bütçeli sokak sağlıklaştırması projesi devam ediyor. Her yıl rutin olarak gerçekleştirdiğimiz sıcak asfalt ve kilitli parke çalışmalarımız devam ediyor. Kanunda bizim yetki alanımız içerisinde olmamasına karşın dere ıslahları yapıyoruz. Travest kanal çalışmalarımız var. Saraycık mahallesinde büyük bir çalışmamız var. Muhtar Evi, Toplum Sağlığı Merkezi, Taziye Evi ve Düğün Salonu yapıyoruz burada ve toplam yatırım maliyeti 2 milyon TL. Temeli atılacak işlerimizin de toplam bütçesi 18 milyon 700 bin TL.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Sosyal çalışmalarınız hakkında da bilgi verebilir misiniz lütfen?
Zekeriya Karayol: Kayseri’deki 16 ilçe içerisinde Melikgazi, Kocasinan ve Talas’ın dışında göç alan tek ilçe İncesu. Maalesef diğer bütün ilçelerimiz göç veriyorlar. Bizde Kayseri’ye yakın olmamızdan dolayı özellikle genç kesim Kayseri şehir merkezinde yaşamayı tercih ediyorlar. Bizde bunun önüne geçmeye çalışıyoruz. Şehir hayatında ne varsa İncesu ilçemizde de olsun diye tüm imkanlarımızı seferber edip çalışıyoruz. Örneğin bu amaçla 2007 yılında yaptırdığımız yarı olimpik bir yüzme havuzumuz var. 22 tane ücretsiz halı sahamız mevcut. Kayseri’den bile sahalarımız ücretsiz olduğu için maç yapmaya gelenler oluyor. 18 tane basketbol sahamız var. Her köyümüzde sosyal tesisimiz var. Mezarlık bakımlarını aksatmadan düzenli bir şekilde yapıyoruz. Temizlik konusunda oldukça iddialıyız. En temiz ilçelerin başında yer aldığımızı söyleyebilirim. Ayrıca yine en huzurlu ilçelerden birisiyiz çünkü ilçemizde adli olay sayısı diğer ilçelerle kıyaslandığında oldukça geride. Hayırseverlerimizin desteği ile ilçemizde birçok okul yaptırdık. Şu anda tekli eğitim veren nadir ilçelerdeniz. Belediye olarak sloganımız “Adil yönetim, israfsız bir belediye”. İnanın şu an makamımda kullandığım masa ve sandalyeler 14 yıllık.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Başkanım son olarak siz neler söylemek istersiniz?
Zekeriya Karayol: 14 yıldır Belediye Başkanı olarak görev yapıyorum ve çok şükür ki hemşerilerimizle aramızda en ufak bir kavgamız veya kötü sözümüz olmadı. Belediyemizin ve makamımım kapısı her daim vatandaşlarımıza açık. Gece evime gelen vatandaşlarımızı bile geri çevirmeden ağırlayıp dertlerini dinledim. Yaptığımız hizmetlerin karşılığında Allah razı olsun denmesi bizim için en büyük ödül. Çok şükür ki dua edenimiz bol olduğu için 14 yılda en ufak bir iş kazası dahi yaşamadık.