Kayseri Ekonomi & Ticaret: Hüseyin Bey, bize Ergül Mobilya’yı tanıtabilir misiniz?
Hüseyin Selim: Firmamız 1989 yılında kurulmuş olup, 45.000 m2’lik kapalı alanda; kanepe, çekyat, koltuk takımı, oturma grubu, yatak, baza, başlık, ev tekstili ve modüler mobilya üretimi yapmaktadır. 500 kişilik büyük bir aileyiz.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: 2017 yılı firmanız açısından nasıl geçti?
Hüseyin Selim: Biz şimdiye kadar ağırlıklı olarak fabrika yatırımına odaklandık. Altyapı çalışmalarımızın tamamlanması ile birlikte 2016 yılından itibaren artık pazarda iyi bir konum sahibi olabilmek için gerekli çalışmalara başladık. 2016 yılında en iyi çıkış yapan mobilya firması seçildik. 2017 yılında logo değişikliği gerçekleştirdik. Yeni bir vizyonla ve yeni bir logo ile başlatmış olduğumuz bu değişim hamlemizin meyvelerini de toplamaya başladık. Günümüz itibari Türkiye genelinde 400 noktada ürünlerimiz satılıyor. Satış kurgumuzu 2017 yılıyla birlikte konsept mağazalara çevirmeye başladık. Şu anda 50 civarında adı Ergül olan yeni logolu 50 civarında mağazamız mevcut.
2018 yılında da reklam ve tanırım faaliyetlerine hız vererek firmamızı daha da ileri seviyelere ulaştırmayı hedefliyoruz. Farklı ürün gruplarını çok seri ve butik olarak üretebiliyoruz. Son teknoloji ile donatılmış üretim tesislerimiz ile güçlü bir mutfağa sahibiz.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Mobilya Sektörü Türkiye’de ne durumda? Kayseri’nin sektörde ki konumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Hüseyin Selim: Türkiye’nin Dünya mobilya pazarındaki payı yaklaşık olarak yüzde 1.5 civarında. Türkiye’de fabrikaların üretim yapısı çoğu ülkeden daha iyi konumda. İşimiz gereği bizde sık sık yurtdışı seyahatleri gerçekleştiriyoruz. En son 2-3 hafta önce Cezayir ziyaretimiz oldu. Oradaki fabrikalar bizdeki atölyelerle aynı seviyede. Ama dış pazarlara vizyoner bir şekilde açılamadığımız için maalesef ülke olarak pazardan yeteri kadar pay alamıyoruz. Sektörde Kayseri, Bursa, İstanbul ve Ankara gibi iller ön planda.
Kayseri mobilyanın lokomotifi. Firmalarımızın kapasitesi ve seri üretim gücü Türkiye’de hiçbir şehirde yok. Bunun avantajları olduğu gibi dezavantajları da var. Butik üretim tesislerinde el işçiliği daha ön planda olduğu için fabrikasyon üretimine göre daha güzel ürünler üretilebiliyor. Butik üretimde kayıtdışı üretim yapılabiliyor. Ama fabrika üretiminde kayıtdışı mümkün değil. Ayrıca pazarlama giderleri, reklam giderleri vs. butik üretimde yok. Bu yüzden üretim maliyetleri fabrikasyonda daha yüksek oluyor. Ama güvenilirlik açısından konuyu değerlendirecek olursak tabi ki markalar ön plana çıkıyor.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Peki markalaşmanın sektörünüzdeki önemi nedir?
Hüseyin Selim: Bir atölye ile bir fabrikayı birbirinden ayıran en önemli kriter hizmet kalitesi. Sektörü fark etmeksizin herhangi bir markadan bir ürün aldığınız zaman biliyorsunuz ki o markanın bir şekilde ulaşılabilirliği ve satış sonrası hizmet desteği var. Markaların temel bir ürün fiyatlaması var. Örneğin bir marka ürününü Kayseri’de alsanız da aynı fiyata alırsınız İstanbul’da da alsanız aynı fiyata alırsınız. Kandırılmanız gibi bir durum markalarda olmaz. Mobilya sektörünün de bence en büyük sorunu satış sonrası hizmetler ve marka güvenilirliği. Mobilya sektörü çok acımasız bir sektör. Sistem sizi büyütür. Satışlarınız artar, mağaza sayılarınız artar. Ama ürettiğiniz ürünün altyapısal olarak sıkıntıları varsa arkasında duramıyorsanız mecburen küçülmek zorunda kalırsınız.
Biz Ergül Mobilya olarak altyapımıza çok güveniyoruz. Japonya’nın Dünya’ya yaymış olduğu ‘Yalın Üretim Yöntemleri’ni tesislerimizde uyguluyoruz. Az evvel belirtmiş olduğum gibi 2017 yılında logomuzun yeniledik ve konsept mağazalarımızı açmaya başladık. Güçlü ve güvenilir bir marka olabilmek için gerekli tüm hazırlıklarımızı tamamlamış durumdayız.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Tasarım sektörünüzde ne kadar önemli? Ergül Mobilya olarak tasarım konusunda yaklaşımınız nedir?
Hüseyin Selim: Tasarım aslında mobilyanın her şeyi. Çünkü her dönemde mobilyanın trendi değişiyor. Bizde de tasarım çok önemli bir konu. Tasarımı tamamen dışardan satın alıyoruz. Kendi tasarımcılarımız ve AR-GE ekibimiz var ama biz trend ürünleri, alanlarında uzman olan tasarımcılara çizdiriyoruz ve tasarım şeklinde satın alıyoruz. Yanlış tasarım yaptığınız takdirde tamamen bir yılınızı kaybediyorsunuz. Ayrıca markalaşabilmek için özgün tasarımlar yapıp müşterilerinize sunuyor olmanız çok önemli bir husus.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: 2018 yılında Ergül Mobilya’nın hedefleri neler?
Hüseyin Selim: 2018 yılı bizim sıçrama yılımız olacak. Sektörümüzde konum olarak birkaç basamak daha yukarı çıkmayı hedefliyoruz. 2018 yılında %50 civarında büyümeyi planlıyoruz. Konsept mağaza sayımızı artırırken reklam ve tanıtım faaliyetlerimizi de çoğaltacağız. Türkiye genelinde tanınan ve ulaşılabilir olan bir marka olacağız. Biz planlarımızı 5 yıllık dönemler için yapıyoruz. Bir önceki planlamamızda 2018 yılında şu anki konumumuza gelmeyi planlamıştık. Bir sonraki 5 yıllık dönem için planımız ise şu anki konumumuzun 3 katı bir büyüklüğe ulaşmak.