Kayseri Ekonomi & Ticaret: İsmail bey, kendinizi okuyucularımız için tanıtabilir misiniz lütfen?
İsmail Aktolga: Formet’in Dış Ticaret Müdürüyüm. Formet aynı zamanda bir grup şirketi. Grup şirketinde de genel koordinatörüm. Aslında ben akademisyenim. Uzun süre değişik üniversitelerde akademisyenlik yaptım. Akademisyenlik sonrasında belli bir süre kendi girişimciliğim oldu. Sonrasında yolumuz Formet’le kesişti ve yaklaşık olarak 10 yılı aşkın bir süredir Formet kapısı içinde hizmet veriyorum.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Sizin de az evvel belirtmiş olduğunuz gibi Formet şirketler grubu esasında. Ama amiral geminiz nihayetinde Formet Çelik Kapı. Formet Çelik Kapı hakkında bize detaylı bilgi verebilir misiniz?
İsmail Aktolga: Formet’in sektöründe 20 yıla yaklaşık bir deneyimi var. Çelik kapı üreticisi olarak kurulduğu ilk günden beri daima zirvede olmayı hedeflemiş bir firmayız ve bugün itibariyle Türkiye’nin en büyük çelik kapı üreticisiyiz. Hem üretim adetleri bakımından hem de ihracat adetleri bakımından hem de geliştirmiş olduğumuz modellerimiz bakımından sektörümüzün zirvesindeyiz. İhracat birincilik ödüllerimizle de bu başarımız tescil ediliyor. Firmamızın yönetim kurulu başkanı Mustafa Sezen 2015 yılında Kayseri vergi rekortmeni. Yine 2015 yılında Türk Patent Enstitüsü tarafından en çok patent alan firma olarak ödüllendirildik. Formet Çelik Kapı faaliyetlerini Kayseri Organize Sanayi Bölgesinde 32.000 m2’si kapalı olan 55.000 m2’lik fabrikasında gerçekleştirmektedir. Yıllık üretim kapasitemiz 240 bin adetin üzerinde. Ürünlerimizi yurtiçinde 300’ü aşkın showroom’da ve yurtdışında 30’a yakın ülkede tüketicilerle buluşturuyoruz.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Formet grup bünyesinde yer alan diğer şirketlerden de bahsedebilir misiniz?
İsmail Aktolga: Uzunca bir süre Formet sadece çelik kapı sektöründe faaliyet gösterdi. Son üç yıldır dikey büyümenin yanı sıra yatay büyümede gerçekleştirdik. Sektörel çeşitliliklere sahip olmaya başladık. 2014 yılında bir iç kapı fabrikasını satın alarak grubumuz bünyesine dahil ettik. 2015 yılında As Royal firmasını satın alarak ocak, fırın, pişirici grupların imalatına girmiş olduk. Son olarak 2016 yılında da Star Çelik Kapı firmasını satın alarak grubumuza dahil etmiş olduk. Star Çelik Kapı tüzel kişiliğine ve kurumsal kimliğine aynen devam ediyor. As Royal’de marka adına dokunmadık aynen devam ediyor ama tüzel kişilik olarak Formet A.Ş.’nin çatısı altına aldık firmayı. Bu firmalarımızın dışında yurtdışı firmamız olan Formet France var. Bu firmamızın tüzel kişiliği Fransa’da. Tüm bu yapıyı Formet Grup altında toparladık. Ama bir sonraki aşama olarak holdingleşmeyi planlıyoruz. Buradan sizin gazeteniz aracılığı ile Kayseri kamuoyuna da firmamızla ilgili önemli bir bilgiyi de paylaşmak istiyorum. 2018 yılı içerisinde Formet halka açılacak. 2017 yılının ikinci yarısından itibaren bu halka arz için gerekli çalışmalara başladık. Bağımsız denetimden geçtik ve SPK’ya başvurumuzu yaptık. Formet A.Ş. bir aksilik olmazsa 2018 yılı mart ayının sonuna doğru halka arzını gerçekleştirmiş olacak.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: 2016 yılında Star Çelik Kapıyı satın alarak grubunuz bünyesine dahil ettiniz. Çelik kapı sektöründe iki güçlü marka ile faaliyet gösteriyorsunuz. Star Çelik Kapının bünyenize katılmasının ne gibi artıları oldu?
İsmail Aktolga: Star Çelik Kapı bize benzer ürünler üretmekle birlikte bir takım tasarımsal farklılıklar doğal olarak mevcut. Biz Star Çelik Kapı markasının da marka değeri olduğunu bildiğimiz için bu satın almayı gerçekleştirdik. İki marka ile güçlü bir sinerji yaratabileceğimizi düşündük. Bizim sektördeki diğer firmalardan farklı olarak iyi bir network ağımız var. Türkiye genelindeki tüm illerde bayiliklerimiz bulunuyor. Büyük illerde ki showroomlarımızın tamamı fabrikamıza ait. Star Çelik Kapı’nın da bünyemize katılması ile birlikte hem network ağımızı büyütmüş olduk hem de pazarda daha çok tüketiciye ulaşabiliyoruz.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: As Royal yatırımı sektörünüz dışında bir yatırım. As Royal’da hangi ürünleri üretiyorsunuz?
İsmail Aktolga: As Royal yatırımı farklı bir yatırım gibi gözükse de bizim metali işleme tecrübemiz olduğu için bu konuda tecrübemiz zaten var. Farklı pazarlara açılma, farklı ürünler üretme, üretimde çeşitliliğe gitme gibi bir takım yeni bir sektöre girmenin zorluklarını yaşamadık elbette. Ama orda da başarılı olduk doğrusu. As Royal ivmeli bir şekilde büyüyor. Isıtıcılar ve pişiriciler olmak üzere iki temel grupta üretim yapıyoruz. Isıtıcılarda elektrikli ürünlerimiz ve doğalgaz sobalarımız var. As Royal’de ürünlerimizin tamamına yakını yurtdışına ihraç ediyoruz.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Grubunuzun ihracat bilgileri hakkında da bilgi verebilir misiniz?
İsmail Aktolga: Toplamda 55 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Ama yurtiçi satışlarımız yurtdışı satışlarımızdan halan önde gidiyor. Biz bu oranı dengelemek istiyoruz. Ciromuzu yüzde 50-50 dengeleyebilmeyi arzu ediyoruz.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: 2018 yılı için grup olarak beklentileriniz neler? Yeni yatırımlarınız yada yeni satın almalarınız olacak mı?
İsmail Aktolga: Aslında planladığımız yatırımları grup olarak tamamladık. Zaten yatırımlarımızı tamamlamış olmanın vermiş olduğu cesaretle halka arzı düşündük. Halka arzın yatırımcılara cazip gelebilmesi için firmanın yeterli birikime ve üretime girmiş olması lazım. Bundan sonra hem yurtiçinde hem de yurtdışında satış kanallarımızı genişletmenin çalışmalarını yapacağız.
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Çelik Kapı Sektörü, Mobilya Sektöründen sonra Kayseri’deki en büyük sektör. Sektörünüz hakkında genel düşünceleriniz neler ve sektörünüzün geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz?
İsmail Aktolga: Aslında Türkiye çelik kapı açısından dünyadaki büyük oyunculardan olmaya aday bir ülke. Türkiye’yi ve dünyayı her yerde zorlayan en büyük rakibimiz Çin. Ürün grupları ve ürün kalitesine bakıldığında Türkiye dünyadaki tüm diğer rakiplerine göre açık ara önde. Hatta Çin’de üretim yapan bazı çelik kapı firmalarının internet sitelerini inceleyecek olursanız Türk kapısı adı altında bizim ürünlerimizi kopyaladıklarını görürsünüz. Sektörün genel sıkıntılarına gelecek olursak son yıllarda sektörde kârlılıklar açısından ciddi bir gerileme oldu. Eğer kâr elde edemezseniz yeni yatırımlar yapamaz ve ayakta kalamazsınız. Kârlılıkta yaşanan bu gerilemenin temel nedeni de en başta yoğun rekabet ve kötü rekabet. Kayıtdışı üretimi çok fazla olan bir sektör. Buda sektörde haksız rekabet unsurunu ortaya çıkarıyor. Sektörün bir diğer önemli problemi de yetişmiş ara eleman sıkıntısı. Üstelik ilerleyen yıllarda bu sıkıntının daha da artacağını düşünüyorum şahsi olarak.
Sektörümüz esasında inşaat sektörüne bağlı bir sektör. Biz çelik kapı imalatçıları olarak hem barınma ihtiyacına hizmet veriyoruz hem de güvenlik ihtiyacına hizmet veriyoruz. İnşaat var olduğu sürece çelik kapı sektörü de var olacaktır. Doymuş bir sektör değiliz. Hele ki Dünya genelinde inşaat yapılaşmasını tamamlayamamış daha nice ülkeler olduğunu biliyoruz. Yani kısacası işini bilen kurumsallığa önem veren firmalar gelecekte daha da büyüyecekler ve gelişeceklerdir.